İzokinetik test ve egzersiz ünitesi

Bu sayfaya erişim şifre ile sağlanmaktadır.

İZOKİNETİK TEST VE EGZERSİZ ÜNİTESİ

Ünite Sorumlusu:

Doç. Dr. Dilek KARAKUŞ

Ünitede Çalışan Hekimler:

Prof. Dr. Murat ERSÖZ

Doç. Dr. Aydan KURTARAN

Doç.Dr. Sibel DEMİR

Uzm. Dr. İlkay KARABAY

Uzm. Dr. Meryem DOĞAN ASLAN

Ünitede Çalışan Hemşire:

Leyla EREN

İZOKİNETİK TEST VE EGZERSİZ ÜNİTESİ

Hastanemizin bu ünitesinde nörolojik, romatolojik, ortopedik problemleri ve spor yaralanmaları olan Hastaların kas güçleri bilgisayarlı sistemle ölçülmekte, kayıpları belirlenip uygun egzersiz yöntemi İle tedavi edilmekte ve gelişmeleri izlenmektedir. İzokinetik sistem hastanemizde 2001 yılından beri Hizmet vermektedir. Ünitede Biodex System 3 Pro Multijoint System  izokinetik cihazı kullanılmaktadır.

İzokinetik sistem vücuttaki tüm kas ve kas gruplarının kuvvetini ve dayanıklılığını ölçmek ya da kas kuvvetini artırmak için kontrollü egzersiz yaptırmak amaçları ile kullanılan bir bilgisayarlı dinamometredir.   Tüm hareket açıklığı içinde, sabit bir hızla ve maksimum dirence karşı koyarak egzersiz yaptırılma prensibine dayanır.  İzokinetik sistemin en önemli avantajları fonksiyonel hızlarda her ekleme özgü hareket yaptırma olanağı vermesi,  kas gücü ve toplam iş değerlerinin objektif biçimde ölçülebilmesidir. İzokinetik sistem ile izokinetik egzersiz programlarının yanı sıra izotonik güçlendirme, izometrik güçlendirme,  pasif egzersizler ve eklem pozisyon duyusu Ölçümü de yapılabilmektedir. İzokinetik Egzersiz Sistemi ile omuz, dirsek, el bileği, kalça, diz ve ayak bileği hastalıklarına yönelik egzersiz programları uygulanmaktadır.

İZOKİNETİK ÜNİTEYE NASIL BAŞVURULABİLİR?

Hastanemiz polikliniklerine başvuran hastalar muayene edilip, klinik değerlendirmeleri yapılır ve gerekli tetkikleri tamamlanarak tanıları konulur.  İzokinetik tedavi öngörülen hastalar izokinetik laboratuvara yönlendirilir. İzokinetik egzersiz programı hastaya göre değişmekle birlikte, haftada her gün veya 2-3 gün olmak üzere, 10-15 seans sayısında uygulanmaktadır.

İZOKİNETİK TETKİKE GELİRKEN

Daha önce izokinetik ölçüm yapılmışsa eski raporlarınızı ve tetkiklerinizi yanınızda getirmeniz ve rahat hareket etmeye izin verecek giysiler giymeniz önemlidir.

Tıbbi Birimler
Sağlık Bakanlığı Duyuruları